Citroenkip met krieltjes en zeekraal

door

Kip, wie lust het niet en met dit recept wordt het echt nog veel lekkerder. In plaats van een foto vind je bij dit recept een prachtige handgetekende illustratie van @Hanstekenteten, foodlover en verteller met pen en penseel. Zijn tekening brengt de warmte van de keuken en de eenvoud van Zeeuwse smaken tot leven. Perfect passend bij dit gerecht: een biologische kip met citroenboter en Zeeuws Scheldezout, geserveerd met frisse zeekraal en krieltjes. Een ode aan pure ingrediënten uit de streek, met een vleugje ambacht en een flinke schep liefde voor goed eten.

Citroenkip

Citroenkip met krieltjes en zeekraal

Ludo Haers
Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @lokaallekkers!
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 hele biologische kip natuurlijk het liefst uit Zeeuws-Vlaanderen
  • 100 gram Zeeuwse roomboter
  • 1 biologische citroen
  • 4 tenen knoflook gepureerd
  • handvol verse kruiden tijm rozemarijn en peterselie
  • 2 eetlepels koolzaadolie
  • zout van Zeeuwse zoute
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 dl droge witte wijn van b.v. De Biezenhof uit Eede
  • 150 gram zeekraal
  • 500 gram Zeeuws-Vlaamse krieltjes

Bereidingswijze
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rasp de schil van de citroen en meng met de zachte roomboter, knoflook, fijngehakte kruiden, een snuf van het zout en versgemalen peper. Snijd de citroen in parten.
  • Maak het vel van de kip voorzichtig los door je vinger eronder te duwen en duw dan de helft van de boter onder het vel.
  • Wrijf de rest van de kip in met de koolzaadolie en de rest van de boter.
  • Vul de buik met de citroenpartjes en extra tijm en rozemarijn.
  • Leg de kip in een braadslee en giet de wijn er omheen.
  • Braad de kip 75 tot 90 minuten goudbruin en knapperig en bedruip regelmatig met het braadvocht.
  • Kook de aardappeltjes beetgaar met Zeeuwse zoute en blancheer de zeekraal de laatste minuut even mee zodat de zeekraal mooi groen blijft.
  • Laat de kip minstens tien minuten rusten en snijd in stukken .
  • Serveer op een grote schaal met de krieltjes en de zeekraal en schep de jus er nog royaal overheen.
Trefwoord wijn, zilte groente, zuivel