Receptenfietsroute
Al eens aan gedacht om de ingrediënten van je stoverij bij elkaar te fietsen? Fiets door het mooie Zeeuws-Vlaanderen en verzamel onderweg de juiste ingrediënten zoals aangegeven in dit recept. De fietsroute voor dit recept kun je vinden op RouteYou. Geniet van de natuur en de bezoeken aan de streekproducenten. Eenmaal thuis, pak het recept erbij en ga aan de slag. Vergeet niet je ervaring en resultaat te delen met ons, dat vinden we leuk!
Tip
De route is vrij te fietsen en in principe te starten op elk punt. Houd wel rekening met warmte gevoelige producten, neem daarom een koeltasje mee voor onderweg. Let op de openingstijden: de routes zijn op alle dagen van de week te fietsen maar openingstijden kunnen verschillen gedurende het jaar. Is een locatie gesloten? Neem dan de producten ergens anders op de route mee. Houd wel rekening met warmte gevoelige producten, neem daarom een koeltasje mee voor onderweg.
Neem contant geld mee, want niet overal is het mogelijk om met de kaart te betalen.

Stoverij met bier, ui en knolgroenten
Ingrediënten
- 1.5 kilo rundstoofvlees
- 1 flesje donker lokaal bier
- 1 appel
- 1 steranijs/ jeneverbes / laurierblaadje
- 15 gram suiker
- 1 liter kippenbouillon
- 1 ui
- Knolgroenten zoals pastinaak, biet, aardpeer (geschild en in stukken van 3 cm)
- 1 teentje knoflook
- peper / zout / suiker
- 1 bruine boterham
- appelstroop
Appelmoes
- 4 appels Elstar / Jonagold / Cox
- 1/2 kaneelstokje
Friet
- 1.5 kg frietaardappels
Bereidingswijze
Stoverij
- Kook het flesje bier (niet alles) met de specerijen en de stukjes appel, om de alcohol te verdampen.
- Bak het gekruide rundvlees in wat boter tot het mooi bruin gekaramelliseerd is.
- Voeg het opgekookte bier met de specerijen en kippenbouillon samen, leg het vlees erin en zorg dat het net onder het kookpunt blijft tot ze gaar zijn.
- Na een uur leg en een bruine boterham, een lepel mosterd en appelstroop erbij.
- Voeg het laatste 15 minutenuur de gesneden stukken knolgroenten toe.
- Smaak af met peper, zout, suiker
- Voeg nu het laatste beetje bier toe.
Friet
- Schil en was de grote aardappels.
- Snijd dunne frieten, zet ze in koud water met wat zout en laat een paar minuten staan.
- Giet ze af en dep droog in een doek.
- Pocheer de frieten in een frituur van 160°C tot ze gaar zijn.
- Haal het mandje omhoog en zet de temperatuur naar 180°C.
- Bak de friet krokant en bestrooi met wat fijn zout.
Appelmoes
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in 8 stukken.
- Kook de appels en kaneel onder een deksel op klein vuur totdat ze hun vocht loslaten.
- Haal nu het deksel eraf en kook voorzichtig tot moes. Roer regelmatig door.
Producten en verkooppunten onderweg
Appels:
Fruitteeltbedrijf de Reyngaard
Meistraat 1
4561 RD Hulst
Vlees:
Slagerij Filip en Eva
Hulsterloostraat 137 Nieuw Namen
www.slagerij-filipeneva.nl
0114-345283
Aardappels en groenten:
Biohoeve d’Haens
Havikdijk 6
4561 RP Hulst
info@biohoevedhaens.nl
www.biohoevedhaens.nl
Bier:
Brouwerij Vermeersen
Absdaalseweg 2
4561 GG Hulst
info@vermeersen.com
https://vermeersen.com