Gehaktballetjes in kersensaus met smeuïge puree
Gehaktbrood met krieken is een Vlaamse klassieker en trouwens ook gekend in het land van Hulst. Dit gerecht moet je echt eens maken als er verse kersen voorhanden zijn. Het is echt zo’n gerecht waar je een glimlach van op je kaken krijgt bij de eerste hap. Het kruidige gehakt, de krokante korst en het zoetzure van de kersen en de kriek, heerlijk! Een rijke romige aardappelpuree maakt dit tot een echt feestje op je bord, maar het is ook erg smakelijk met een verse boterham. Je kan dit natuurlijk ook maken met kersen uit een pot, maar met verse kersen is dit gerecht toch echt specialer.
Serveer de balletjes op een flinke schep van de puree en smullen maar. Je zal nog wat balletjes over hebben en dus morgen ook heel erg lekker met een vers boterhammetje.
Hoofdgerecht voor 4 personen
Gehakt van de Limousinhoeve
Kersen en kriek van Hof van Kessel
Aardappelen van de Paviljoenhoeve

Gehakt met kersen
Ingrediënten
- 1 kilo gehakt half om half
- 200 gram roomboter
- 100 gram panko
- 1 eetlepel bloem
- 500 gram verse kersen ontpit
- 1 fijngesnipperd uitje
- 2 eetlepels kersenjam van Hof van Kessel
- 1 flesje kriek van Hof van Kessel
- 1 kg nieuwe bloemige aardappeltjes
- 3 biologische eitjes
- 1 dl melk
- nootmuskaat
Bereidingswijze
- Doe het gehakt samen met 2 eitjes in een mengkom en roer met een vork door elkaar. Voeg er nu beetje bij beetje wat panko aan toe, tot het mengsel een goede mix is tussen stevig en sappig. Kruid af met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
- Maak er balletjes van ter grootte van een bitterbal en bak deze goudbruin in 150 gram roomboter.
- Haal de balletjes uit de pan en zet even apart.
- Fruit het uitje aan in het braadvet en doe er een lepel bloem bij, roer goed door.
- Blus af met een flesje kriek en laat even goed doorkoken, de saus bindt nu wat in.
- Doe er twee eetlepels kersenjam doorheen en roer goed door.
- Voeg de ontpitte kersen toe.
- Tot slot de balletjes voorzichtig in de saus leggen, laat dit nog 5 minuutjes garen op een zacht vuurtje.
- Maak een smeuïge aardappelpuree van de aardappeltjes met het eitje de melk en nog wat boter en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.