Staatse Groentesoep met runderschenkel en kruidenomelet

door

Een kom vol comfort en karakter: dat is deze Staatse groentesoep met runderschenkel en kruidenomelet van Marcin Beaufort. Een rijke bouillon die uren heeft getrokken met verse groenten, kruiden en runderschenkel zorgt voor een diepe, volle smaak. De soep wordt geserveerd met mals vlees, kleurrijke seizoensgroenten en luchtige reepjes kruidenomelet, een verrassende twist die het nét even bijzonder maakt. Perfect als verwarmend voorgerecht of als maaltijdsoep met een stuk knapperig zuurdesembrood. En voor wie echt wil genieten: schenk er een glas lokale rode wijn of een vol Zeeuws biertje bij.

Groentesoep

Staatse groentesoep met runderschenkel en kruidenomelet

Marcin Beaufort
Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @lokaallekkers!
Gang Hoofdgerecht, Voorgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 150 gram soepschenkel
  • 100 gram wortel 1 grote
  • 1 stuk prei
  • 100 gram knolselder
  • 1 stuks witte ui
  • 2.5 liter water
  • 2 teen knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takje tijm
  • 1 kleine tak rozemarijn
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 1 el grof zout
  • 3 stuks kruidnagel

Garnituur

  • 4 stuks boswortels
  • 1/2 st prei
  • 1 rode ui
  • 50 gram knolselderij
  • 2 ei
  • platte peterselie, bieslook en dragon

Bereidingswijze
 

  • Snijd de prei, wortel en knolselder in grove stukken en was waar nodig.
  • Schil de ui, snijd doormidden en prik er de kruidnagel in.
  • Plaats de soepschenkel in een braadslede en bak goudbruin in een voorverwarmde oven van 200C.
  • Draai na 10 minuten om en na +/- 20 minuten schep alles uit de braadslede in een grote pan.
  • Giet het vet uit de braadslede en giet er wat water in. Plaats voor 5 minuten terug in de oven. Hierdoor zal het aanbaksel loskomen en voor extra smaak zorgen.
  • Giet alles in de soeppan en voeg alle overige ingrediënten toe,
  • Kook op en schuim af met een schuimspaan.
  • Draai het vuur lager en laat 6 uur zachtjes trekken op laag vuur.
  • Na 6 uur, zet het vuur uit en schep voorzichtig alle vlees en groenten uit de pan, zeef door een vergiet en vervolgens door een schone uitgespoelde natte doek.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout.
  • Klop de eieren luchtig en kruid, meng er de gesneden peterselie onderdoor en bak een dunne omelet. Lat afkoelen, rol op en snijd dunne reepjes.

Garnituur

  • Schil de boswortels en snijd in stukken van 3 cm.
  • Was de prei en snijd samen met de ui in ringen van 1 cm.
  • Gaar de boswortel, knolselder, ui en prei in wat bouillon.
  • Pluk ondertussen het vlees van de botten.
  • Leg het warme garnituur van stukken vlees en groenten (even opwarmen in de bouillon) in een diep bord of kom.
  • Schenk hier de krachtige soep overheen.
  • Werk eventueel af reepjes omelet
  • Serveer met zuurdesembrood.

Deze stoofpotsoep kun je natuurlijk heel het jaar eten en daardoor de groenten aanpassen aan het seizoen, gebruik een verzameling van groenten uit het seizoen.

    Tip: maak het extra lekker in combinatie met een krachtige rode wijn of een lokaal biertje met volle smaak van een van de wijnbouwers of bierbrouwers uit Zeeuws- Vlaanderen.

      Trefwoord eieren, knolselderij, ui, vlees, wortel

      Receptenfietsroute

      Zin om niet alleen te proeven maar ook te ontdekken? Fiets de speciale Fietsreceptenroute Pagadder: Pudding met gepocheerde peren (omgeving Kloosterzande, Graauw en Ter Hole). Je vindt de route hier: https://www.lokaallekkers.nl/fietsreceptenroute-pagadder-staatse-groentesoep-met-runderschenkel-en-kruidenomelet-omgeving-hulst-graauw-en-nieuw-namen/