Een dampende pan op het fornuis, de geur van stoofvlees en bier die langzaam door de keuken trekt, dat is puur comfortfood. Deze stoverij met bier, ui en knolgroenten van Marcin Beaufort is er zo één die je met plezier laat pruttelen. Het rundvlees wordt heerlijk mals door het langzaam te garen in donker lokaal bier, samen met appel, specerijen en stevige wintergroenten als pastinaak en biet. Serveer het met knapperige friet en een lepel huisgemaakte appelmoes voor dat klassieke, huiselijke gevoel. Perfect voor een etentje met vrienden of gewoon een zondag waarop je wat extra tijd hebt om écht lekker te koken.

Stoverij met bier, ui en knolgroenten
Ingrediënten
- 1.5 kilo rundstoofvlees
- 1 flesje donker lokaal bier
- 1 appel
- 1 steranijs/ jeneverbes / laurierblaadje
- 15 gram suiker
- 1 liter kippenbouillon
- 1 ui
- Knolgroenten zoals pastinaak, biet, aardpeer (geschild en in stukken van 3 cm)
- 1 teentje knoflook
- peper / zout / suiker
- 1 bruine boterham
- appelstroop
Appelmoes
- 4 appels Elstar / Jonagold / Cox
- 1/2 kaneelstokje
Friet
- 1.5 kg frietaardappels
Bereidingswijze
Stoverij
- Kook het flesje bier (niet alles) met de specerijen en de stukjes appel, om de alcohol te verdampen.
- Bak het gekruide rundvlees in wat boter tot het mooi bruin gekaramelliseerd is.
- Voeg het opgekookte bier met de specerijen en kippenbouillon samen, leg het vlees erin en zorg dat het net onder het kookpunt blijft tot ze gaar zijn.
- Na een uur leg en een bruine boterham, een lepel mosterd en appelstroop erbij.
- Voeg het laatste 15 minutenuur de gesneden stukken knolgroenten toe.
- Smaak af met peper, zout, suiker
- Voeg nu het laatste beetje bier toe.
Friet
- Schil en was de grote aardappels.
- Snijd dunne frieten, zet ze in koud water met wat zout en laat een paar minuten staan.
- Giet ze af en dep droog in een doek.
- Pocheer de frieten in een frituur van 160°C tot ze gaar zijn.
- Haal het mandje omhoog en zet de temperatuur naar 180°C.
- Bak de friet krokant en bestrooi met wat fijn zout.
Appelmoes
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in 8 stukken.
- Kook de appels en kaneel onder een deksel op klein vuur totdat ze hun vocht loslaten.
- Haal nu het deksel eraf en kook voorzichtig tot moes. Roer regelmatig door.
Receptenfietsroute
Zin om niet alleen te proeven maar ook te ontdekken? Fiets de speciale Fietsreceptenroute Pagadder: Pudding met gepocheerde peren (omgeving Kloosterzande, Graauw en Ter Hole). Je vindt de route hier: https://www.lokaallekkers.nl/fietsreceptenroute-pagadder-stoverij-met-bier-ui-en-knolgroenten-omgeving-hulst-sint-jansteen-clinge-en-nieuw-namen/

