Toast met ansjovis

door

Een ideale starter voor een zomerse lunch in de tuin is deze toast met zure en zoute ansjovis. Zeker geen gewone combinatie, maar wel een hele bijzondere die je kunt serveren als bite bij het aperitief maar ook als voorgerecht. Ludo werkte dit heerlijke recept voor je uit.

Ansjovis is een klein haringachtig visje en de meningen over ansjovis zijn verdeeld. Je houdt ervan of je vindt het absoluut niet lekker. Vaak komt dat doordat niet iedereen weet hoe je dit visje moet gebruiken.. Het zorgt voor een smaakexplosie in je mond en het is ook nog eens supergezond. Dus lekker aan de slag!

Voor dit recept gebruikten we:

Brood van bakkerij Boussen

Erwtjes van de Groene Tol

Ansjovis van Vis bij Jan Eskes

Lokaal Lekkers streekproducten

Toast met ansjovis

Ludo Haers
Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @lokaallekkers!
Gang Lunch
Porties 4 personen

Wat heb je nodig?

blender
Plastic spuitflesje ( bewaar een oud flesje van mayonaise of zo )

Ingrediënten
  

  • 200 gram geblancheerde erwtjes
  • 1 dl kippenbouillon + evt extra bouillon om te verdunnen
  • zeezout en versgemalen peper naar smaak
  • 1 dl olijfolie + extra
  • 2-3 eetlepels ongezoete room
  • 1 rond wit zuurdesembrood
  • Fleur de sel
  • 1 tomaat geraspt
  • Witte wijnazijn
  • 2 dl verse mayonaise
  • 1 potje gezouten ansjovisfilets goede kwaliteit
  • 100 gram ansjovisfilets in het zuur
  • Bosje basilicum
  • Micro-greens
  • Wat gesneden groene olijven
  • ½ zoete ui

Bereidingswijze
 

  • Pureer de geblancheerde erwtjes met de kippenbouillon in de blender en breng op smaak met peper en zout
  • Pureer nog verder met de room en olijfolie, het moet lekker smeuïg zijn
  • Snij vier mooie stevige plakken van het brood en steek daar een cirkel uit van 15 cm
  • Bak het brood krokant in olijfolie, laat uitlekken op keukenpapier en kruid met Fleur de Sel
  • Meng de tomaat met wat olijfolie, de wijnazijn en peper en zout
  • Pureer de mayonaise met een half bosje basilicum tot een mooie groene mayonaise en doe in een spuitflesje
  • Verdeel de erwten crème over de toast en verdeel er ook wat van de tomaat overheen
  • Beleg de toast om en om met de zure en zoute ansjovis
  • Maak de toast af door streepjes van de mayo er op te spuiten en garneer met de ui, basilicumtopjes, olijven en de micro-greens
Trefwoord noordzeevis