Zeeuws-Vlaamse paella

door

Door de recente ontdekking in Philippine van een stuk van de oude vesting gebouwd door de Spanjaarden, werd die geschiedenis weer even wakker geschud. Ludo bracht onlangs een bezoek aan dit stukje historie en realiseerde zich dat veel van zijn vroegere avonturen zich op die Westbeer hebben afgespeeld.

Wat als die Spanjaarden daar niet werden verdreven? Tja, dan had het best helemaal anders kunnen lopen. Geen mossels frites in Auberge des Moules of de Oude Haven maar misschien chipirones, gazpacho en tortilla de patatas in El Puerto Viejo, Posada de los Mejillones of La Olla Flamenco, alwaar we ons tegoed zouden doen aan vele Spaanse specialiteiten.

Omdat Ludo de laatste jaren veel tijd doorbrengt aan de Costa Blanca, in het van oorsprong kleine en net als Philippine prachtige vissersdorp Moraira, is het tijd voor een zuiders recept. De afgelopen jaren heeft hij zich erg vaak laten verwennen door de van oorsprong uit Valencia afkomstige paella. Eerst heel erg goed gekeken naar de zeer veel vrouwelijke Spaanse cocineras, en ondertussen is hij redelijk bedreven geraakt in het maken van deze Spaanse delicatesse. Daarom een door Ludo bedachte Zeeuws-Vlaamse versie van dit Spaanse erfgoed. Je hebt er een vierpersoons paellapan voor nodig, maar een gewone grote koekenpan kan natuurlijk ook.

Lokaal Lekkers streekproducten

Zeeuws-Vlaamse paella

Ludo Haers
Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @lokaallekkers!
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Wat heb je nodig?

Lamsvlees Verschueren
Schelpdieren Jan Eskes
Tuinbonen de Groene Tol
Ui en bietjes Dhaens biogroenten

Ingrediënten
  

  • ½ kilo kokkeltjes
  • 250 gram lamspoulet
  • 250 gram lamsgehakt op balletjes gerold
  • 1 ui fijngesneden
  • Paellakruiden verkrijgbaar in een delicatessenwinkel of ook wel in de supermarkt
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • 500 gram tuinbonen vers gedopt
  • 250 gram paella-rijst
  • 2 choggiabietjes op brunoise gesneden
  • 1 l kippenbouillon pot of van bouillontablet
  • 4 gepofte tomaten gepureerd
  • 50 gram zeekraal
  • 1 peper de pittigheid bepaal je zelf
  • 2 dl droge witte wijn
  • ± 100 ml olijfolie mild

Bereidingswijze
 

  • Spoel de kokkels goed schoon onder koud stromend water en gooi kapotte exemplaren weg. De kokkels kunnen zanderig zijn. Zet ze daarom nog kwartiertje in een bak met flink gezouten, ijskoud water om het zand uit de schelpen te verwijderen.
  • Bestrooi het poulet en de balletjes met zout en peper en bak in de paella pan in 2-3 el olijfolie rondom bruin.
  • Laat het vlees nog 5 min. boven matig vuur zachtjes bakken en neem dan uit de pan.
  • Fruit de ui, de peper en de knoflook in de achtergebleven olie.
  • Doe wat extra olijfolie in de pan en bak er de groentes even in aan.
  • Bestrooi de groentes met paellakruiden en roer even goed door.
  • Doe de rijst erbij en bak even mee aan.
  • Doe dan het vlees er weer bij en verdeel alles over de pan.
  • Verdeel de tomaat over de pan.
  • Laat de pan weer even goed heet worden en blus met de wijn.
  • Giet er zoveel bouillon op dat alles goed onderstaat. Voeg eventueel nog wat bouillon toe als de rijst nog niet helemaal gaar is .Niet meer roeren nu.
  • Verdeel de kokkels gelijkmatig in de pan, ze gaan vanzelf open en nemen de smaak mooi op.
  • Laat nu garen totdat alle bouillon is verdampt en de bodem een goud bruine kleur krijgt
  • Garneer de paella met de zeekraal..
  • Laat de pan nog even 5 minuutjes af het vuur nagaren en geniet dan van deze heerlijke paella met een koel glas Verdejo.
Trefwoord lam, rode biet, schaal- en schelpdieren, ui