In Zeeland komen land en zee samen en nergens proef je dat beter dan op een goedgevulde borrelplank. De zomer is het perfecte seizoen om te genieten van al het lekkers dat deze mooie provincie te bieden heeft.
De verscheidenheid aan Zeeuwse producten komt niet uit de lucht vallen. De unieke ligging tussen zee-armen zorgt voor vruchtbare kleigronden waar gewassen als lamsoor en zeekraal welig tieren. Tegelijkertijd zorgt het getij voor perfecte omstandigheden voor schelpdieren zoals oesters en mosselen. Zeeuwse boeren en vissers werken al generaties lang samen met de natuur om deze producten op duurzame wijze te oogsten en te verwerken.
Deze borrelplank is ideaal voor je vakantie, want je kunt alle ingrediënten vers kopen bij lokale leveranciers en er is geen ingewikkelde bereiding nodig. Het is de perfecte manier om samen te genieten van de Zeeuwse specialiteiten, vanuit je vakantiehuisje of op een terrasje aan zee. De verschillende componenten kun je gemakkelijk aanpassen aan je eigen smaak en budget.

Zeeuwse borrelplank met dips
Ingrediënten
Voor de mosterd-zeekraal dip:
- 200 gram yoghurt
- 2 eetlepels Zeeuwse mosterd
- 25 gram olijfolie
- 25 gram zeekraal
- peper en zout
Voor de zeewier-mayonaise:
- 200 gram mayonaise
- 1 eetlepel zeewiersnippers
- 1 teentje knoflook
- citroensap
- gemalen zwarte peper naar smaak
Voor de borrelplank:
- 25 gram lamsoor
- 1 gerookte palingfilet
- 1 wortel
- 1 knolselderij
- 150 gram nieuwe aardappels
- 1 rode ui
- 50 gram water
- 50 gram azijn
- 25 gram suiker
- walnoten
- 1 citroen
- 1 pakje zeewiercrackers
- 12 Zeeuwse oesters creuses nr 3
- 200 gram Zeeuwse kaas
- 1 ambachtelijke droge worst van de lokale slagerij
- 200 gram ongepelde garnalen
- 100 gram Zeeuws Spek in plakjes
- zonnebloemolie
- peper en zout
- 1 knoflookteentje gehakt
- rozemarijn
Bereidingswijze
Bereidingswijze dips:
- Breng water aan de kook en voeg de zeekraal toe, laat 20 seconden meekoken en haal uit het water. Spoel koud met water en laat uitlekken. Snijd de zeekraal fijn met een mes en meng met alle ingrediënten voor de mosterd-zeekraaldip.
- Meng alle ingrediënten voor de zeewier-mayonaise.
- Bewaar beide dips in de koelkast.
Bereidingswijze borrelplank:
- Was de lamsoor en dep droog. Leg deze straks tussen de oesters en vis.
- Verwijder het vel en de graten van de paling en snijd in grove stukken.
- Schil de wortel en knolselder en snijd in grove stukken van 3x3 cm. Besprenkel met zonnebloemolie, peper en zout. Snijd de aardappels en kruid met peper, zout, gehakte knoflook en rozemarijn. Rooster de wortels en knolselder samen met de aardappels in een voorverwarmde oven van 180 graden tot alles gaar is. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Schil de ui en snijd in acht stukken. Breng 50 gram water, 50 gram azijn en 25 gram suiker aan de kook en voeg de ui toe. Kook 1 minuut en zet het vuur af. Laat afkoelen in het vocht.
- Snijd de kaas in blokjes.
- Steek de oesters open en serveer met citroen op ijs of zeewier.
- Schik alle ingrediënten samen met de crackers, worst, garnalen, Zeeuwse spek mooi op een grote plank en zet de dips in kleine kommetjes erbij.
- Serveertip: Serveer met lekker brood en een goed gekoeld glas Zeeuwse witte wijn, Zeeuws sap of een lokaal biertje.