In onze stal naast het huis hingen vroeger altijd wel een paar kippen en konijnen die net waren geslacht, maar er stonden ook een paar grote Keulse potten met een houten deksel en kassei, donker en zwaar, vol met zoute bonen en zuurkool die mijn moeder met zorg had ingelegd. Het was een vast ritueel: de geur van de bonen, het spoelen in koud water en daarna de pan op het vuur. Daarbij kwamen aardappels van Zeeuws-Vlaamse klei, iets kruimig en stevig, en daarbij verse worst van de dorpsslager. Het waren maaltijden zonder poespas, maar rijk aan ouderwetse smaken die je direct terugbrengen naar vroeger: eenvoudig, voedzaam en vol liefde bereid. Dit recept heb ik nog iets rijker gemaakt met extra wat Zeeuws spek en gebakken uitjes maar dat hoeft natuurlijk niet. En wacht niet tot nieuwjaar het smaakt ook in de herfst fantastisch.

Zoute bonen met krokante Zeeuws spek, ui en worst
Ingrediënten
- 400 gram zoute bonen afgespoeld en eventueel geweekt
- 500 gram aardappelen kruimig
- 200 gram Zeeuws spek op blokjes gesneden
- 1 grote ui gesnipperd
- 300 gram verse worst kwaliteitsworst van de slager
- 30 gram roomboter of reuzel
- 1 el azijn optioneel
- zwarte peper uit de molen
Bereidingswijze
Zoute bonen voorbereiden
- Spoel de bonen grondig af. Proef of ze nog erg zout zijn; zo ja, laat ze een uurtje weken in koud water en giet af.
- Schil en kook de aardappelen gaar in licht gezouten water.
- Giet af en laat even droogstomen.
Spek en ui
- Bak het Zeeuws spek langzaam uit en laat super krokant worden.
- Voeg de ui toe en fruit mee tot goudbruin en zacht.
- Schep de bonen door het spek-ui mengsel en laat ze zachtjes mee verwarmen.
- Voeg eventueel een scheutje kookvocht van de aardappelen toe als het te droog wordt.
- Breng op smaak met peper en eventueel een vleugje azijn voor frisheid.
- Bak de worst lekker bruin en krokant in de reuzel.

